Всі ми хочемо, щоб наші дітки росли здоровими і активними, тому особливу увагу ми приділяємо їхньому харчуванню. Ми намагаємося купувати найсвіжіші корисні продукти, або взагалі вирощуємо їх на городі, намагаємося по максимуму захистити дитину від хімії. У цій статті ви зможете дізнатися про те, які продукти дійсно потрібні вашій дитині і є найкориснішими для зростаючого дитячого організму. 1. Фрукти.Нарізане яблуко, груша або персик - це ідеальний перекус між прийомами їжі. Причому, чим більше кольорів, тим краще - кожен з природних барвників в овочах і фруктах несе в собі певну користь. Так, сині і фіолетові продукти (чорниця, баклажан) містять ресвератрол - потужний антиоксидант, який допомагає боротися з раком і серцево-судинними захворюваннями. |
Мінеральні речовини необхідні організму так само, як і вітаміни. Більш того, багато вітамінів виконують свою роль в обміні речовин в тісній взаємодії з тими або іншими мінеральними елементами. Їх прийнято розділяти на мікро- та макроелементи, залежно від вмісту в організмі і продуктах харчування. Потреба людини у мікроелементах: залізо, мідь, цинк, кобальт - надзвичайно мала, вона вимірюється тисячними частками грама. Потреба в макроелементах: натрій калію, кальцію, фосфор, магній - більша: від сотень міліграмів до декількох грамів. Тим не менш, як правило, мінеральних речовин хронічно не вистачає, а це веде до виникнення різних захворювань. Внаслідок нестачі кальцію в поєднанні з дефіцитом вітаміну D, С і групи В збільшується небезпека розвитку рахіту у дітей, порушується формування кісток і зубів, підвищується ризик виникнення серцево-судинних і деяких онкологічних захворювань. |
Ви зрозуміли, що, привчивши малюка до цукерок, зробили помилку, і зараз хочете її виправити. Що ж, доведеться стати стратегом. Не кидайтеся в атаку на карамельки, шоколадки, торти і тістечка, спускаючи їх у сміттєпровід або розсовуючи по далеких закутках кухні. Не варто й виривати у дитини з рук цукерку, якою її щойно пригостили знайомі. Солодощі вже стали для неї залежністю, і будь-які радикальні заходи щодо їх знищення можуть викликати у дитини серйозний стрес і недитячу образу. У відповідь вона може навіть повністю відмовитися від їжі, зовсім як дорослий оголосивши голодування на знак протесту. Краще розробіть стратегічно вірний план. Але при цьому пам'ятайте, ваша мета - не відчайдушна боротьба з солодощами, а привчання дитини до здорового способу життя. Прослідкуйте, в яких ситуаціях дитина тягнеться за цукеркою. Найчастіше, коли чимось засмучена, налякана чи захворіла, адже цукерка для неї - найкраща втіха, винагорода і захист. Ваше завдання - відвернути її думки від солодкого і направити їх на щось інше: на казку, цікаву гру або просто бесіду. |
"Дай цукерку!", "Купи шоколадку!", "Хочу тістечко!" Якщо малюк, значить, обов'язково ласун? Звичайно, ні. Чому ж тоді діти так люблять солодке? "Та тому, що його любимо ми!" - стверджують дитячі психологи. Сьогодні ви скаржитеся всім: "Вона жодного дня не може без солодкого". А чи зможете згадати, з чого почалася любов дитини до солодощів? Напевно, з цукерки, якою ви віддячили її за зібрані з підлоги іграшки або яку швидше засунули їй в рот, аби перестала плакати. І, швидше за все, при цьому проворкувала: "А що я зараз тобі дам?" Чи варто дивуватися, що в маленькій голівці скромна цукерочка перетворилася на щось особливе - винагороду за добру справу, чарівний засіб, що може допомогти будь-якому горю і підсолодити навіть найгіркіші сльози. |
Повноцінне, безпечне та якісне харчування учнів під час перебування у навчальному закладі є одним з важливих умов підтримки їх здоров’я і здатності до ефективного навчання. Щоденний контроль за організацією і якістю харчування в закладі покладено на керівника закладу освіти та сестру медичну. Наказом керівника закладу призначена особа, відповідальна за організацію харчування дітей – це заступник директора з виховної роботи. Режим харчування учнів закладу тісно пов’язаний із режимом дня. Учні харчуються відповідно до затвердженого графіку харчування. Велике значення надається організації раціонального, збалансованого харчування відповідно до віку і стану здоров’я учнів. Регулярно проводиться моніторинг стану приміщень шкільної їдальні, якості продуктів харчування, асортименту шкільного буфету. Режим (кратність) харчування: дворазово - сніданок та обід. Послуги з харчування надає оператор ринку харчових продуктів, який надає послуги харчування безпосередньо в їдальні закладу (аутсорсинг). У ліцеї організовано безкоштовне харчування для учнів пільгових категорій з розрахунку на день: - для дітей віком 6 -11 років - 30,00 грн. (тридцять гривень нуль копійок); - для дітей віком 11-14 років - 37,00 грн. (тридцять сім гривень нуль копійок); - для дітей віком 14-18 років - 42,00 грн (сорок дві гривні нуль копійок), а саме |