Повноцінне, безпечне та якісне харчування учнів під час перебування у навчальному закладі є одним з важливих умов підтримки їх здоров’я і здатності до ефективного навчання. Щоденний контроль за організацією і якістю харчування в закладі покладено на керівника закладу освіти та сестру медичну. Наказом керівника закладу призначена особа, відповідальна за організацію харчування дітей – це заступник директора з виховної роботи. Режим харчування учнів закладу тісно пов’язаний із режимом дня. Учні харчуються відповідно до затвердженого графіку харчування. Велике значення надається організації раціонального, збалансованого харчування відповідно до віку і стану здоров’я учнів. Регулярно проводиться моніторинг стану приміщень шкільної їдальні, якості продуктів харчування, асортименту шкільного буфету. Режим (кратність) харчування: дворазово - сніданок та обід. Послуги з харчування надає оператор ринку харчових продуктів, який надає послуги харчування безпосередньо в їдальні закладу (аутсорсинг). У ліцеї організовано безкоштовне харчування для учнів пільгових категорій з розрахунку на день: - для дітей віком 6 -11 років - 30,00 грн. (тридцять гривень нуль копійок); - для дітей віком 11-14 років - 37,00 грн. (тридцять сім гривень нуль копійок); - для дітей віком 14-18 років - 42,00 грн (сорок дві гривні нуль копійок), а саме |
для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування; для дітей, батьки яких є учасниками бойових дій; учнів із малозабезпечених сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям»; дітей з особливими освітніми потребами, що навчаються в інклюзивних класах; учнів, з числа внутрішньо переміщених осіб та дітей батьки яких загинули, зникли безвісти, потрапили у полон чи отримали інвалідність під час бойових дій у російсько-українській війні, та харчування для учнів 1-4 класів з розрахунку 30,00 грн. (тридцять гривень нуль копійок) на день, забезпечивши оплату вартості харчування: 50%за рахунок коштів місцевого бюджету, 50% - батьківські кошти.
Кожен прийом їжі, її енергетична цінність відповідають віку, стану здоров’я учнів, рівню енергетичних затрат та нормам харчування для загальноосвітніх шкіл.
Для забезпечення різноманітності харчування оновлено 4-х тижневе сезонне меню, яке погоджено територіальним органом Держпродспоживслужби та затверджено керівником закладу освіти. Щоденне меню складається відповідно 4-х тижневого сезонного меню, в яке входять страви українського кулінарного експерта, засновника соціального проєкту зі зміни культури харчування Cult Food.
Згідно нового Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку затверджених постановою КМУ від 24.03.2021 №305 в меню включено окремі страви щоденного раціону, калорійність окремих прийомів їжі, мінімальні вимоги до режиму (кратності) приймання в їжу овочів, фруктів, м’яса, риби, яєць, горіхів, бобових та інших продуктів, які відповідають нормам харчування. Перспективне меню складається з урахуванням сезонності (на осінній і зимово-весняний періоди року) та наявність сезонних продуктів, свіжих овочів, фруктів, ягід, сухофруктів, квашених овочів, соків. Енергетична та поживна цінність страв, які готуються в шкільній їдальні закладу, відповідає загальним віковим потребам дітей згідно з нормами фізіологічних потреб в основних харчових речовинах та енергії, визначеними МОЗ. Страви завжди подаються свіжими та гарячими з дотриманням всіх санітарних вимог.
На всі продукти харчування, які постачаються до їдальні наявні висновки державної санітарно-епідеміологічної експертизи та декларації про відповідність, що підтверджують їх походження, якість та безпечність. В наявності оновлена картотека страв. Щодня кухар відбирає добові проби кожної страви раціону перед видачею їжі у присутності медпрацівника або відповідальної особи за харчування. Проби кожного приймання їжі зберігаються впродовж доби, до завершення аналогічного приймання їжі наступного дня, на харчоблоці у спеціально відведеному в холодильнику місці при температурі від +2 до +6 С.
Їдальня нашого закладу забезпечена необхідною матеріально-технічною базою з достатньою кількістю технологічного і холодильного обладнання; кухонного і столового посуду; мийних і дезінфекційних засобів, інвентарю, санітарного і спеціального одягу.
Заклад освіти забезпечений чистою та безпечною питною водою, що відповідає вимогам, встановленим МОЗ, яка постійно доступна під час вживання їжі та у будь-який інший час для здобувачів освіти.
Одним із важливих інструментів для безпечного харчування в закладі освіти є впровадження системи управління безпечністю харчування НАССР.
В нашому ліцеї система НАССР впроваджена з 2019 року. Це важливий інструмент для контролю безпеки харчування. Від того, як виконуються всі умови, буде залежати здоров’я наших дітей. Під час процесу розробляється документація, куди вноситься інформація про те, як виконуються санітарні норми, аналізуються небезпечні чинники, що впливають на їжу, проводяться навчання працівників.
Контролюються санітарні та гігієнічні умови технологічного процесу, наприклад, як миється і дезінфікується кухонний і столовий інвентар, як прибирається сміття і відходи тощо.
Вчасно утилізуються або повертаються постачальнику продукти, які виявляються недостатньо якісними.
Виключаються ризики забруднення сировини (дотримуються правила зберігання продукції, враховується сусідство між товарів). В закладі функціонує робоча група НАССР. Розроблений робочий план з розподілом обов’язків між членами робочої групи НАССР. Підготовлений пакет офіційної документації згідно з вимогами щодо безпеки та якості продукції. Забезпечене надійне та достовірне функціонування системи НАССР, регулярно проводиться аналіз безпеки і якості продукції, що готується в харчоблоці закладу освіти. Працівники харчоблоку та адміністрація закладу пройшли навчання щодо принципів системи аналізу небезпечних факторів та контролю НАССР.
Діяльність Полонського ліцею № 3 імені М.Свінціцького зі збереження та зміцнення здоров'я учнів уважається повноцінною та ефективною. Системно проводяться заходи по збереженню здоров'я , закладаються навички правильного режиму дня, правильного збалансованого раціонального харчування, гігієнічні навички, профілактики захворювань, негативного ставлення до шкідливих звичок.
Враховуючи вищезгадане, можна з впевненістю стверджувати, що організація якісного, безпечного харчування є одним з пріоритетних напрямків закладу освіти, який сприяє конструктивній співпраці та партнерству з батьками, підвищенню бажання школярів харчуватися в шкільній їдальні та потребує комплексного підходу до його впровадження. Адже сама комплексна комунікація новацій в системі шкільного харчування сприяє формуванню культури здорового харчування не тільки в закладі освіти, а й в родинах, популяризації культури здорового харчування в суспільстві.